Je bekijkt nu De 10 meest gestelde vragen over Day in the life Fotografie

De 10 meest gestelde vragen over Day in the life Fotografie

Welke vragen over day in the life fotografie zijn er? 

Day in the life fotografie roept nog altijd veel vragen op. Wat is het nu precies? Voor wie is het? Waarom heb ik een day in the life reportage nodig? In deze blog de antwoorden op de meest gestelde vragen over day in the life fotografie. Nieuwsgierig naar voorbeelden van day in the life fotografie? Check mijn Portfolio Day in the life fotografie

1. Voor wie is een Day in the life reportage geschikt ?

Deze vraag is eigenlijk heel gemakkelijk te beantwoorden, eigenlijk is een day in the life reportage voor iedereen geschikt. Het maakt niet uit of je een jong gezin bent, een groot gezin of een klein gezin. Zelfs als alleenstaande kan je een day in the life reportage laten maken van jouw dag. Een day in the life reportage van oma is bijvoorbeeld ook prachtig om te hebbben.

2. Wat kan je bij een Day in the life reportage laten vastleggen ?

Ook hier zijn weer legio mogelijkheden. Ik kan bij jullie gezin komen en vastleggen hoe jullie gezin nu reilt en zeilt, jullie rituelen, de omgang tussen jullie kinderen. De kleine dingen die voor jullie zo gewoon zijn maar later van onschatbare waarde als ze vastgelegd zijn op beeld. Een dag van jullie vakantie kom ik ook graag fotograferen. Hebben jullie een familiefeestje, verjaardag te vieren, reünie of een gezellige familiebarbecue ? Ook dan kan ik langskomen om een day in the life reportage te maken. Eigenlijk maakt het voor mij niet uit wat jullie willen vastleggen, als jullie ergens een documentaire reportage van willen laten maken dan doe ik dat graag.

3. Wat zou je bij ons moeten fotograferen, er gebeurt niks.

Uit ervaring kan ik zeggen dat er altijd mooie, leuke, lieve en grappige dingen gebeuren. Misschien zien jullie het niet eens omdat het voor jullie al heel gewoon is. Maar een blik, aanraking of grapje is al zo mooi. Ik heb een geoefend oog voor details en momenten en weet zeker dat ik ook bij jullie een hele mooie reportage kan maken.

4. Ons huis is heel klein en niet altijd even opgeruimd is dat een probleem ?

Absoluut niet ! Ik fotografeer in allerlei huizen, klein, groot, donker, licht. En zeker als je kinderen hebt is het normaal dat het niet altijd even opgeruimd is. Mijn verzoek is dan ook om je huis gewoon zo te houden zoals het altijd bij jullie is. Dus eigenlijk is het super makkelijk als ik kom want voor mij hoef je niet op te ruimen 🙂

5. Wat is het verschil tussen lifestyle en day in the life fotografie ?

Er is absoluut verschil tussen lifestyle fotografie en day in the life fotografie. In het kort komt het erop neer dat bij lifestyle fotografie er gefotografeerd wordt bij het mooiste licht in jullie huis, er komt wat styling aan te pas en de lifestyle fotograaf is op zoek naar het perfecte ongedwongen plaatje. Bij day in the life fotografie wordt er absoluut niet gestuurd en gestyld. Het is zoals het is en de dingen zijn zoals ze gebeuren. Een hele eerlijke en rauwe manier van fotograferen. Eerder beschreef ik dit verschil al in een wat uitgebreidere blog. Als je het interessant vindt kun je die hier lezen.

6. Is het niet gek om een fotograaf in mijn eigen huis over de vloer te hebben ?

Natuurlijk is het even raar als ik ineens met een camera in jullie huis ben en alles vastleg. Maar ik beloof je dat jullie al snel niet meer in de gaten hebben dat ik er ben en dat het al heel snel “normaal” is dat ik er ben. Kinderen wennen over het algemeen nog sneller dan hun ouders. Zij gaan vaak op in hun spel en vinden het prima dat ik er ben om foto’s te maken. Onderstaande recensie heb ik van een klant ontvangen, zo hebben jullie een idee hoe ik tijdens een reportage ben.

“Heel fijn contact gehad met Marjolijn. Ze is (net als haar werk) geweldig. Erg rustig en onopvallend is ze aanwezig, met oog voor ieder detail. Dit zie je terug in haar werk. In iedere foto zit wel iets bijzonders. Iedere keer als je de foto’s weer bekijkt zie je andere dingen. Vooral emoties worden goed weergegeven. Ieder gevoel (een lach/een traan) wordt door Marjolijn gevangen in een foto en dat allemaal ongedwongen zonder te poseren. Ze voelt stemmingen goed aan en ze vangt deze momenten met haar camera. Tranen schieten nog steeds in de ogen als we naar het filmpje met foto’s kijken. De foto’s geven echt weer wat we dagelijks tegenkomen. Een echte aanrader zo’n day in the life, momenten om nooit meer te vergeten. Bedankt Marjolijn dat jij ze voor ons wilde vastleggen zodat we dit nooit meer vergeten” – Jacoline Houtbraken 

7. Eigenlijk wil ik wachten met een reportage tot ik 5 kg afgevallen ben, ik sta nu niet zo mooi op de foto vind ik zelf, is dat een goed idee ?

Iedereen worstelt wel eens met zichzelf en denkt dat dit nu niet het moment is om een fotoreportage te doen. Misschien vind je jezelf te dik, te dun, je haar moet eigenlijk nog 10 cm groeien voordat je een leuk model kan knippen, je kindje heeft een beetje last van eczeem. Maar ik kan je vertellen dat dit precies het goede moment is, iedereen is prachtig. En als je de foto’s uiteindelijk terugziet weet ik zeker dat je daar ook zo over denkt. Als je de reportage iedere keer voor je uitschuift ben je zo een jaar verder en zijn je kinderen ook alweer een jaar gegroeid en heb ik niet de herinnering op beeld kunnen vangen die toen belangrijk waren. En wat zou je kind belangrijker vinden om later te hebben ? Een foto waar hij lekker met zijn ouders aan het stoeien is maar waar mama d’r haar een beetje door de war zit of geen foto ? Het antwoord hoef ik niet te geven denk ik. Voor je kind is het belangrijkste dat jij op de foto staat zoals je nu bent !

8. Wat ga ik straks doen met al die foto’s die je gemaakt hebt tijdens een day in the life reportage ?

Natuurlijk ontvang je alle bewerkte digitale bestanden in hoge resolutie digitaal. Je kunt de mooiste natuurlijk laten afdrukken voor aan de muur. Standaard lever ik bij iedere reportage een album. Dus zelfs als je niets met de foto’s zou doen en ze alleen maar op je computer laat staan heb je toch een mooi album in de kast wat je regelmatig met je kinderen kan bekijken. En het mooie van een album is dat je het ook daadwerkelijk pakt. De beelden roepen direct herinneringen op die je anders misschien toch gaat vergeten.

9. Wat voor kleding moet ik aan tijdens de reportage ?

Mensen vragen mij wel eens of ze nieuwe kleding moeten kopen of dat de kleding in een bepaalde kleur moet zijn voor de reportage. Gelukkig is dat niet het geval. Ik heb graag dat je de kleding aantrekt waar je je lekker in voelt en dat is waarschijnlijk de kleding die je vaak draagt.

10. Ik maak zelf al heel veel foto’s met mijn telefoon waarom zou ik bij jou een reportage boeken ?

In dit digitale tijdperk worden er per dag heel veel foto’s gemaakt. Maar zeg eens eerlijk, wat doe jij met al die foto’s ? Je deelt ze misschien een keer en daarna gaan ze in een vergetelhoekje op je telefoon. Het jammere is ook als jij als de foto’s maakt met je telefoon dat je zelf niet aanwezig bent op de foto’s. Je bent er wel maar we zien je niet. En natuurlijk kan je een selfie maken met je kind, hartstikke leuk maar dat is niet de foto die ik ga maken van jullie. Een reportage door een professionele fotograaf kan je ook niet vergelijken met foto’s die je snel maakt met je mobiel.

 

Mochten er nog vragen zijn over day in the life fotografie die ik niet beantwoord heb dan hoor ik die natuurlijk nog graag. Ik kan deze blog altijd aanvullen indien er nog andere vragen zijn. Als je geïnteresseerd bent en een day in the life reportage wilt boeken dan hoor ik dat graag. Je kunt mij bereiken op marjolijn@maljaars-fotografie.nl