Je bekijkt nu Documentaire fotografie of lifestyle fotografie

Documentaire fotografie of lifestyle fotografie

Documentaire fotografie vs lifestyle fotografie

 

Vorige week had ik een post op mijn Facebookpagina geplaatst en in de reacties daaronder kwam ik nogal eens het woordje lifestyle fotografie tegen. Ik ben een documentaire fotograaf en geen lifestyle fotograaf. Voor veel mensen (en ook collega-fotografen) is er toch nog een hoop onduidelijkheid over wat nu precies documentaire fotografie is en wat lifestyle fotografie is.

In deze blog probeer ik het te verduidelijken aan de hand van foto’s. Super dat ik beelden mag gebruiken van collega’s die echt lifestyle fotograaf zijn, de documentaire foto’s in deze blog zijn allemaal van mijn hand. 

 

Bij documentaire fotografie (ook wel day in the life reportages) bij gezinnen zet ik niets in scene ! Er wordt niet geposeerd, er worden geen kleine aanwijzingen gegeven, er wordt niet gestuurd. En daar zit eigenlijk het grote verschil. Lifestyle fotografen bepalen waar er wordt gefotografeerd, ze maken de setting en sturen eventueel nog het licht dmv gordijnen wat verder open/dicht en daarna maken ze de foto’s terwijl ze kleine aanwijzingen geven. 

 

Bij een day in the life reportage (documentair) legt de fotograaf alles vast wat er gebeurd, het echte leven. De lifestyle fotograaf zoekt mooie plekjes op en geeft aanwijzingen om zo spontane foto’s te krijgen. Een lifestyle fotograaf zal dus ook duidelijk blij worden van een licht en opgeruimd huis, het voordeel als ik kom fotograferen (documentair) is dat je niets hoeft op te ruimen 🙂 

 

Onderstaande foto is van Kim Kivits van Kim Kivits photography broertje en zusje op de bank terwijl zus lief een kusje geeft aan haar broertje. Achtergrond is heel neutraal en alles is netjes opgeruimd (lifestyle)

zusje kust broertje, lifestyle fotografie

 

Deze foto is ook van drie broertjes op de bank in een iets andere setting (documentair)

 

Onderstaande foto is van Saskia Beek van Saskia Beek fotografie, hele schattige foto zonder veel afleiding in de foto. Zelfs de kleertjes van de kindjes passen goed bij elkaar.

grote zus geeft kleine zus kusje op bed

En hier nog twee lieve kindjes samen op bed, onderstaande foto is van Lin Fransen van Pictures by Lin

 

 

Hier ook twee zussen op bed (documentair)

kleine zus knijpt grote zus

 

Een mooi portret van een lifestyle fotograaf, foto is van Inge Berken van Focus Pocus

 

meisje kruipt op bed

 

Natuurlijk maak ik ook documentaire portretten. 

 

Onderstaande foto is van Saskia Beek van Saskia Beek Fotografie

Een moeder met haar twee kindjes op de bank (lifestyle)

Mama zit op bank met twee kindjes

En dit is ook een moeder met haar twee kindjes op de bank (documentair)

En nog een moeder op de bank met haar kinderen (documentair) 

 

Papa op bed met de kinderen, deze foto is van Steffie van den Akker van Steffie van den Akker Fotografie

Papa en mama op bed met de baby, deze foto is van Kim Kivits van Kim Kivits Photography

 

Hier ook een mama op bed met haar kinderen (documentair)

 

Ik hoop dat door middel van bovenstaande foto’s het beeld iets duidelijker is geworden wat nu het verschil is tussen documentaire (day in the life reportages) en lifestyle fotografie. Het zijn echt twee verschillende soorten fotografie en gelukkig zijn er ook heel veel verschillende klanten. En de een kiest duidelijk voor documentair terwijl de ander toch lifestyle prefereert. 

Bij een day in the life reportage leg je de herinnering vast zoals het leven nu op dit moment is. Voor later absoluut een dierbare herinnering. Om met mijn favoriete quote af te sluiten: 

“Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes a memory” – Dr. Seuss