Je bekijkt nu Documentaire fotografie of Lifestyle fotografie ?

Documentaire fotografie of Lifestyle fotografie ?

Wat is documentaire fotografie?

Als ik tegen mensen vertel dat ik documentaire fotograaf ben denken ze dat lifestyle fotografie hetzelfde is als documentaire fotografie. In deze blog een kleine uitleg over deze vormen van fotografie en waarom documentaire fotografie toch echt iets anders is dan lifestyle fotografie.

Wat zegt Wikipedia over deze vorm van fotografie?

Documentaire fotografie is volgens Wikipedia: fotografie die de werkelijkheid documenteert. Dit betekent dat er bij deze vorm van fotografie niet geposeerd wordt en niks in scene gezet wordt. Het is een registratie van de momenten.

Lifestyle fotografie is niet zo eenvoudig een betekenis van te vinden. Het is ook een term die iedere andere fotograaf weer net iets anders uitlegt vandaar ook de verwarring denk ik. Bij Lifestyle fotografie fotografeer je ook momenten maar deze momenten zijn vantevoren wel uitgedacht en de omgeving en mensen kunnen dus ook daar op aangepast zijn.

Met een voorbeeld zal ik het proberen te verduidelijken. Stel je krijgt als fotograaf de opdracht om een gezin vast te leggen aan de ontbijttafel. Als eerste komt de documentaire fotograaf het gezin vastleggen. Niet iedereen is er, de een is half aangekleed, haren zijn nog niet uitgekamd en de beker melk gaat over tafel heen waar het huiswerk net lag wat vandaag mee moest naar school. Van deze momenten zal de documentaire fotograaf dus foto’s maken, gewoon zoals het is.De lifestyle fotograaf zal dit gezin ook vastleggen, zorgt dat de tafel mooi gedekt is, alle rommel weg is, iedereen zit aan tafel, haartjes netjes gekamd en van dit moment worden dan de foto’s gemaakt.

Beide fotografen hebben een gezin op de foto aan de ontbijttafel op de foto gezet maar zullen totaal verschillende foto’s hebben.

Ik richt mij echt op de documentaire fotografie, de werkelijkheid vastleggen zoals hij is. Dit is ook wat ik doe tijdens een Day in the Life reportage, ik fotografeer een gezin gewoon zoals ze zijn. Absoluut een dierbare herinnering voor later. Wil je meer weten over day in the life fotografie? Check dan deze pagina: Day in the life fotografie

Voorbeeld van documentaire fotografie

Met een voorbeeld zal ik het proberen te verduidelijken. Stel je krijgt als fotograaf de opdracht om een gezin vast te leggen aan de ontbijttafel. Als eerste komt de documentaire fotograaf het gezin vastleggen. Niet iedereen is er, de een is half aangekleed, haren zijn nog niet uitgekamd en de beker melk gaat over tafel heen waar het huiswerk net lag wat vandaag mee moest naar school. Van deze momenten zal de documentaire fotograaf dus foto’s maken, gewoon zoals het is.

De lifestyle fotograaf zal dit gezin ook vastleggen, zorgt dat de tafel mooi gedekt is, alle rommel weg is, iedereen zit aan tafel, haartjes netjes gekamd en van dit moment worden dan de foto’s gemaakt.

Beide fotografen hebben een gezin op de foto aan de ontbijttafel op de foto gezet maar zullen totaal verschillende foto’s hebben.

documentaire fotografie bij gezin thuis in Gouda, journalistieke fotoreportage Zuid-Holland bij een jong gezin

Geef een reactie