Je bekijkt nu Hoe word je een betere fotograaf ?

Hoe word je een betere fotograaf ?

  • Berichtcategorie:Fotografietips

Drie tips om een betere fotograaf te worden

De volgende vraag wordt mij vaak gesteld: Ik fotografeer maar ik vind dat het “kiekjes” zijn. Hoe maak ik net zulke foto’s als jij maakt ? Zijn er tips en truck om een betere fotograaf te worden ?  Er zijn natuurlijk een hoop dingen die hiermee te maken hebben maar in dit blog geef ik je 3 tips  

 

TIP 1 : Oefen zo vaak mogelijk ! 

Natuurlijk lijkt dit een inkoppertje maar bij navraag blijkt dat de camera waar mensen echt mee willen fotograferen vaak in een tas of kast staat en daar niet heel veel uit komt. Als jij graag een betere fotograaf dan is het belangrijk dat je meters maakt. Dus zorg dat er een camera voor het grijpen ligt en maak foto’s zodra je iets ziet wat interessant is voor jou. Ben je vaak onderweg voor je werk ? Neem de camera dan mee zodat je als je tegen iets moois aan loopt of rijdt je de mogelijkheid hebt om de camera te pakken. Zet de foto’s daarna vlot op je computer en bekijk aandachtig wat je gefotografeerd hebt. Ben je tevreden ? Of zijn er nog verbeterpunten ? Wees kritisch op de beelden die je maakt maar wees niet te streng. Je zult zien dat als je veel meters maakt met je camera de kwaliteit van je beelden met sprongen vooruit zullen gaan. 

In 2015 ben ik begonnen met iedere dag fotograferen, soms maar heel even maar ik had iedere dag mijn camera in mijn hand. Doordat je veel minder hoeft na te denken over de instelling is er meer ruimte voor creativiteit, compositie en momenten. 

 
meisje leest boekje op de bank, allereerste foto toen ik besloot om iedere dag te gaan fotograferen
Foto na een jaar dagelijks fotograferen, meters maken om een betere fotograaf te worden

Deze foto maakte ik in 2015. Ik wilde heel graag een betere fotograaf worden en daarom had ik voor mijzelf een uitdaging gemaakt; iedere dag fotograferen.

Deze foto maakte ik ongeveer een jaar later. Iedere dag fotograferen had mij veel dingen opgeleverd. 

TIP 2: Volg een fotografieworkshop of een cursus

Je hoeft niet alles zelf uit te vinden. Er zijn heel veel fotografen die workshops geven. Als je nog onzeker bent over de instellingen en graag in de manuele stand wilt leren fotograferen dan kan je op veel plaatsen terecht voor een basiscursus fotografie of als je al iets meer weet een gevorderden cursus. 

Zijn de instellingen geen probleem maar wil je graag meer weten over een bepaalde tak van fotografie dan kan je kijken of je daar een workshop van kan vinden. Portretfotografie, landschapsfotografie, macrofotografie, hondenfotografie, kinderfotografie. Voor iedere niche is er vaak wel een workshop te vinden. In een andere blog zal ik vertellen over hoe je een geschikte workshop vindt en waar je op kan letten. 

Ook kan het interessant en leerzaam zijn om af en toe een workshop te volgen waar in eerste instantie niet je interesse ligt. Het levert altijd weer nieuwe inzichten op en wellicht is het leuker dan je in eerste instantie dacht. En natuurlijk zijn veel tips en trucs in allerlei soorten fotografie te gebruiken. 

Zo heb ik laatst een workshop honden in actie gedaan en een workshop bosfotografie. Ver verwijderd van mijn documentaire werk maar heel interessant. 

Foto van een hond in actie gemaakt tijdens een workshop hondenfotografie
Creatieve natuurfotografie, foto gemaakt tijdens een workshop bosfotografie van NatureTalks

Een foto die ik maakte tijdens de workshop honden in actie. Deze workshop volgde ik bij Mijn Stijl Fotografie

Deze foto maakte ik gedurende de workshop bosfotografie in het Speulderbos. De workshop werd georganiseerd door NatureTalks

TIP 3: Kijk en observeer

Ook en juist als je geen camera vast hebt ! Kijk naar het licht als je ergens bent, hoe valt het licht, waar komt het vandaan, wat zou je doen als je een camera vast zou hebben. 
Kijk naar vormen, structuren en kleuren. Waarom vallen je bepaalde dingen op ? 

Door heel bewust naar je omgeving te kijken krijg je betere “fotografenogen”

Kijk naar films, hoe werken zij met compositie en licht. Kijk naar het werk van andere fotografen, waarom spreekt het werk van de ene fotograaf je veel meer aan dan de andere. Ga eens naar een expositie van fotografen, dit kan van de plaatselijke fotoclub zijn of in een fotomuseum. 

Maar kijk, observeer en leer !