Je bekijkt nu Tips om huisdieren te fotograferen

Tips om huisdieren te fotograferen

  • Berichtcategorie:Fotografietips

Tips om huisdieren te fotograferen

In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen huishoudens die huisdieren hebben. In totaal gaat het om ongeveer 35 miljoen huisdieren. Huisdieren die vaak worden gezien als volwaardig gezinslid. Daarom is het zo leuk om ook je huisdieren te fotograferen. Maar hoe doe je dat? In dit blog wat tips hoe ik huisdieren fotografeer. 

Ervaring met eigen huisdieren

Zelf hebben wij aardig wat huisdieren. Momenteel hebben wij twee honden, een golden retriever en een Berner sennenhond. Daarnaast hebben we 3 je-weet-wel-katers en 1 prachtige ragdoll poes in huis. Mijn jongste heeft een (lease)pony die een eindje verderop in een stal staat. 
Eerder hadden we konijnen, hamsters, kippen en cavia’s. Genoeg ervaring met pluizige beesten. Ik heb ze altijd gefotografeerd maar sinds dat ik fotograaf ben komen er ook regelmatig foto’s aan de muur. 
Lammetje sabbelt op jas van meisje bij geitenboerderij de Mekkerstee in Ouddorp

Wat wil je vastleggen van jouw huisdieren?

Als je gaat fotograferen, of dit nu huisdieren, mensen of objecten zijn is altijd de eerste vraag wat je vastleggen? Wat wil je met je beeld laten zien? Ik laat graag met mijn fotografie de werkelijkheid zien. Het ongeposeerde, het mooie van het echte leven dat wil ik laten zien met mijn fotografie. Dit benader je natuurlijk heel anders dan wanneer je gaat voor het perfecte geposeerde plaatje. 

Voordeel van ongeposeerde fotografie bij huisdieren

Het grootste voordeel is natuurlijk dat ze niet hoeven te poseren. Natuurlijk is het bij sommige huisdieren sowieso lastig om ze te laten poseren. Verwacht niet van je goudvis dat hij precies in het goede licht een rondje zwemt. Maar een hond kan je wel op een bepaalde plek laten zitten en daarna foto’s maken. Mijn grootste voorkeur zoals jullie weten is ongeposeerd en daar zal ik dan ook in dit blog verder op in gaan. 
Nog een voordeel van het niet poseren is dat je huisdieren op beeld krijgt zoals ze zijn, je legt vast wie ze zijn en niet alleen hoe ze eruit zien. 

 

tips om je huisdieren te fotograferen

Ga op zoek naar connectie

Huisdieren fotograferen is leuk maar nog leuker is het om je huisdier te fotograferen in connectie met anderen. Dat kunnen zowel mensen als dieren zijn. Als je je huisdieren ongeposeerd wilt fotograferen is het belangrijkste dat je camera altijd startklaar ligt. Zodra jij iets ziet wat jij de moeite waard vindt kan je je je camera gelijk pakken. 

Fotografeer veel

Het voordeel van je eigen huisdieren is dat je ze heel veel ziet. Je hebt dus alle tijd om goed te oefenen. Een betere fotograaf wordt je door gewoon heel veel meters te maken. Je kan het iedere keer opnieuw proberen. Pakt het anders uit dan je in je hoofd hebt? Probeer het gewoon opnieuw. Varieer bijvoorbeeld met het perspectief en kijk welk verschil dat oplevert. Dus fotografeer heel laag, ga gewoon plat op je buik liggen. Fotografeer vanaf heel hoog, klim op een kruk en maak van bovenaf een foto. En probeer alle varianten die daar tussen zitten. Fotografeer veel, maak veel missers en je foto’s zullen steeds beter worden! 
tips om huisdieren te fotograferen

Varieer vanuit welk standpunt je fotografeert

Huisdieren hebben een ding gemeen met kinderen, vaak zijn ze een stuk kleiner dan wij zijn. Blijf jij gewoon staan terwijl je foto’s maakt van je huisdier dan kijk je altijd een beetje van bovenaf op je huisdier.
Probeer te variëren met je standpunt. Maak eens een foto van je huisdier terwijl je met je buik plat op de grond ligt. Klim op een stoel en maak een foto van bovenaf. Door foto’s te maken van verschillende hoogtes krijg je ook meer diversiteit in je foto’s. 
 
Deze foto maakte ik op ooghoogte van het konijn, als je deze foto maakt terwijl je zelf gewoon blijft staan levert dit een hele andere foto op.

Voor kinderen zijn huisdieren heel belangrijk

Huisdieren en kinderen zijn vaak een bijzondere band. Vergeet daarom niet om je kind samen met zijn huisdier op de foto te zetten. Het nadeel van huisdieren is natuurlijk dat ze vaak niet eeuwig leven. Hoe fijn is het om in ieder geval prachtige herinneringen op beeld te hebben. Mijn dochter is gek op alle beesten in huis en gelukkig heb ik ook veel foto’s. Al eerder schreef ik een blog over Puck en onze je-weet-wel katers, deze katers wonen gelukkig allemaal nog bij ons in huis. Maar onderstaande foto is van Minoes, een prachtige poes die helaas al heel snel zoekgeraakt is. Onze jongste heeft het nog steeds over haar en dan zijn we blij dat we in ieder geval de foto’s nog hebben. 
huisdieren en kinderen fotograferen is belangrijk om de band te laten zien
Onze jongste met poes Minoes

Alle tips op een rij om je huisdieren te fotograferen

  • Zorg dat je je camera altijd startklaar hebt liggen
  • Weet wat je wilt vastleggen
  • Ga op zoek naar connectie
  • Fotografeer veel en wees niet snel tevreden
  • Zorg dat je weet hoe je je camera moet instellen
  • Varieer met standpunten, ga plat op je buik of fotografeer van hoog recht naar beneden
  • Maak zeker foto’s van je kind met zijn/haar lievelingsdier
 

Inspiratie gekregen om je huisdieren te fotograferen?

Hoop dat je door het lezen van dit blog inspiratie en tips hebt gekregen om jouw huisdieren te gaan fotograferen. Mocht je nog vragen hebben of gewoon een leuke foto van je huisdier wil je gewoon een leuke foto van je huisdier delen? Altijd welkom, ik ben benieuwd! 

Huisdieren fotograferen in een gezin.