Kwispelzorgers – hulphonden in Nederland
Een hulphond die kan toch de post ophalen en de deur opendoen ?
Dit is een van de opmerkingen die je vaak hoort als je een team bent samen met je hulphond. Onwetendheid over wat nu precies een hulphond is, wat hij allemaal kan en wat hij allemaal voor zijn baasje doet is groot in Nederland. Een gezonde nieuwsgierigheid besloot mij in de winterperiode van 2018/2019 dit verder te onderzoeken. Wat doen zij nu echt allemaal ? En is dit zoveel meer dan we denken ? Een mooi fotoproject was het antwoord op al deze vragen.
In deze blog wat interessante beelden en wetenswaardigheden waardoor je blik op hulphonden hopelijk positief wordt verrast.
Ja een hulphond kan inderdaad de deur opendoen
Een hulphond kan hele praktische zaken doen voor zijn baasje: deurtjes van kastjes opendoen, lichten aan/uit, lades opendoen, vaatwasser dichtdoen, dingen oprapen die gevallen zijn, helpen om de was in en uit de machine te doen. Voor de baasjes superpraktisch omdat zij het soms niet kunnen door hun beperking of omdat ze het misschien wel zouden kunnen (met moeite) maar dit kost zoveel inspanning dat ze de energie beter kunnen gebruiken voor andere zaken.
Tynke haalt de was uit de wasmachine
Binky doet de klep van de vaatwasser dicht
Lady trekt de voordeur dicht
Hulphonden kunnen helpen met boodschappen doen
Hulphonden mogen overal naar binnen. Aan de reacties van omstanders kan je merken dat dit nog niet heel erg gewoon wordt gevonden in Nederland. Gelukkig zijn er winkels waar de hulphonden meer dan welkom zijn, andere winkels zouden hier nog een voorbeeld aan kunnen nemen. De honden zijn supervoorzichtig met alle boodschappen. Ja ze raken inderdaad de spullen aan die de baasjes willen hebben, maar die gaan dan in het mandje en gaan mee naar huis. En natuurlijk is het een prachtig gezicht als je een hulphond aan het werk ziet maar een van de belangrijkste regels is: leid hem niet af. De hulphond is geconcentreerd aan het werk, zijn jasje heeft hij niet voor niets aan. En geen aandacht is dus niet aaien maar ook niet tegen hem praten. Ik heb mij meerdere malen verbaasd over wat omstanders zeggen en doen.
Lady helpt met de boodschappen in een supermarkt van Albert Heijn
Mikey haalt een borstel uit het schap bij de Kruidvat
Bob pakt een pak rietjes uit het bovenste schap bij een supermarkt van Albert Heijn
Hulphonden helpen met de persoonlijke verzorging van hun baasje
Doordat hulphonden helpen met de persoonlijke verzorging van hun baasjes staan zijn veel zelfstandiger in het leven. Dit is denk ik een van de grootste win-win situaties voor iedereen. Er hoeven minder verpleegkundigen ingezet te worden voor de persoonlijke verzorging van diegene die een hulphond heeft. Een grote besparing dus voor de zorgverkeraars. Om een aantal voorbeelden te noemen: Bob kan samen met zijn baasje haar catheter legen, dit betekent dus dat hier niemand voor hoeft langs te komen. Je kunt je voorstellen hoeveel uren hulp dit in de week scheelt. Oscar helpt bij het afdrogen van zijn bazin en kan samen met haar haar stomazakje verwisselen, hierdoor hoeft zij op dit moment geen hulp voor de verzorging in te schakelen. Als zij geen hulphond zou hebben zou dit niet mogelijk zijn.
Natuurlijk is het fijn voor de zorgverzekeraars dat er minder hulp ingeschakeld hoeft te worden, maar het allerfijnste is natuurlijk de zelfstandigheid. Het niet hoeven wachten op hulp, maar zelf bepalen wanneer er wat kan gebeuren. Zelfstandig op pad kunnen zonder dat er iemand mee hoeft kan omdat de hulphond mee is. Minder verschillende mensen rondom je bed. Een van de deelnemers zegt: mijn hond doet het altijd op dezelfde manier, mijn hond weet hoe ik het wil en mijn hond is altijd blij als hij mij kan helpen. Dit kan ik niet van verschillende verpleegkundige verwachten, ieder heeft toch zijn eigen aanpak.
Tynke helpt haar baasje met uitkleden
Oscar helpt bij het verwisselen van het stoma-zakje
Patrick helpt met airstacken, zijn bazin heeft zelf niet voldoende kracht om de airstackballon in te duwen
Een hulphond heeft soms ook een signaalfunctie
Hoe mooi het ook is dat ze alle praktische dingen kunnen doen voor hun baasjes er is 1 ding wat (sommige) honden kunnen en ook doen wat eigenlijk nog veel belangrijker is: signaleren !
De honden voelen/ruiken als er iets niet goed gaat met het baasje. Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk per team. Sommige honden hebben dit in het beginsel ook niet aangeleerd maar hebben dit in de loop van de tijd ontwikkeld. Zo weet Mikey wanneer zijn baasje een aanval krijgt van spierspasmes. Hij waarschuwt haar op tijd zodat zij op tijd in haar bed kan komen waardoor er minder kans is op letsel. Tynke weet wanneer haar baasje eigenlijk over haar grenzen is gegaan, zij blokt haar dan en zorgt dan ze nergens heen gaat omdat dan de kans heel groot is dat zij flauwvalt en zich bezeerd. Bob komt zelf met medicijnen aanzetten wanneer zijn baasje teveel spierspasmes gaat krijgen zodat zij haar medicijnen in kan nemen. Prachtig om te zien wat deze honden doen voor hun baasje en zo belangrijk voor deze teams.
Bob pakt zelfstandig medicijnen wanneer hij aanvoelt dat zijn baasje die nodig heeft
Mikey waarschuwt zijn bazin hier voor een aankomende spierspasme aanval, zijn bazin blijft hij aankijken en hij blijft voor haar staan
Tynke verlicht de pijn van haar bazin door op haar te gaan liggen
Hulphonden zijn eigenlijk Kwispelzorgers
Door alle prachtige dingen die de honden doen ben ik op de naam van dit project gekomen. Eigenlijk zijn hulphonden mantelzorgers op vier pootjes, met een heerlijk zacht vachtje en een altijd kwispelend staartje. Kwispelzorgers vond ik dan ook een prachtige en treffende naam voor dit project, een kwispelzorger is zoveel meer dan alleen een hulphond.
Hulphonden zijn zielig want ze moeten zoveel werken
Ook weer een mening van menig Nederlander. De hulphonden zouden zielig zijn want ze moeten altijd werken. Ik kan je verklappen dat hulphonden menig meer aandacht krijgt dan de gemiddelde huishond. Ze moeten iedere dag minimaal 1 uur los van de lijn rennen en spelen. Krijgen echt heel veel aandacht van hun baasje en ja natuurlijk moeten af en toe wat doen voor hun baasje. Maar dit doen ze met plezier ! De meeste honden vinden het prachtig om te werken. Het baasje van Oscar heeft pas een experiment gedaan omdat zij ook te horen kreeg dat haar hond teveel moest doen, al het werk voor haar en dan deed ze ook nog behendigheid met de hond. Dit was haar samenvatting van het experiment: (een aantal dagen heeft zij met de stopwatch exact bijgehouden als Oscar aan het werk was)
Mijn hulphond is onmisbaar maar werkt geen 24 uur per dag. Maar is wel 24 uur per dag beschikbaar. En daar zit het verschil.Exacte werktijd gemiddeld per dag? 37 minuten en 12 seconde !!
Tynke speelt lekker los van de lijn in de sneeuw
Patrick speelt een apporteerspelletje als ze buiten aan het wandelen zijn
Oscar vindt het heerlijk om behendigheid te doen, in de tuin oefenen ze regelmatig samen
Ook in de stad is er ruimte om even lekker te rennen en te spelen voor Mikey
Mijn dank gaat uit naar alle teams waar ik welkom was om te fotograferen en om al mijn vragen te stellen. Ik mocht overal meekijken en geen vraag was te gek. Mijn gedachten gaan extra uit naar de bazin van Mikey, helaas is Mikey enige tijd na mijn reportage plotseling overleden. Een prachtige Zwitserse witte herder genaamd Milo woont nu bij hen en is druk bezig om ook een goede hulphond te worden !
Voor diegene die graag bewegend beeld kijken, een filmpje met een selectie van alle beelden uit de reportage.