Je bekijkt nu Fotowedstrijden

Fotowedstrijden

 • Berichtcategorie:Fotografietips

In dit blog vertel ik je wat goede redenen zijn om mee te doen aan een fotowedstrijd en welke fotowedstrijden er allemaal zijn.

Fotowedstrijden bieden fotografen een geweldige kans om hun werk te laten zien en waardevolle aandacht te krijgen. Je kunt de exposure van fotowedstrijden goed gebruiken op je website en op je socials. Heb je geen idee waar je moet beginnen en of het iets voor jou is? Misschien helpt dit blog jou op weg.

Mocht je het leuk vinden om te zien welke foto’s er door mij zijn ingezonden bij fotowedstrijden en een award gewonnen hebben dan kan je terecht in deze blog: Awards, wedstrijden en meer

Redenen om mee te doen aan fotowedstrijden

 1. Erkenning krijgen
  Meedoen aan een fotowedstrijd is een waardevolle kans om erkenning te krijgen voor je werk. Door te winnen of een plaats te behalen in een wedstrijd kun je je profileren als fotograaf, kun je erkenning krijgen van je klanten en andere fotografen en kun je een reputatie opbouwen.
 2. Feedback en bekendheid
  Door je werk in te zenden voor een wedstrijd krijg je waardevolle feedback van juryleden en collega’s, wat je kan helpen om je als fotograaf te verbeteren. Niet bij alle wedstrijden krijg je feedback terug. Sommige wedstrijden heb je of een award of niets en dan weet je niet waarom wel of niet. Het is altijd een goed idee om te bekijken welke foto’s er in de prijzen vallen zodat je een gevoel krijgt wat werkt en wat niet. Door mee te doen aan wedstrijden zien meer mensen jouw werk en wordt je naam al snel bekender.
 3. Netwerken
  Fotowedstrijden kunnen ook waardevolle mogelijkheden bieden om in contact te komen met andere fotografen en professionals uit de branche. Zowel online als offline is het vaak mogelijk om in contact te komen. Als deze mogelijkheid er is maak hier dan ook zeker gebruik van.
 4. Push jezelf om te verbeteren
  Je foto’s inzenden voor een wedstrijd kan je uit je comfortzone halen en je uitdagen om je vaardigheden, creativiteit en techniek te verbeteren. Zelfs als je geen prijs wint, kan het proces een waardevolle leerervaring zijn die je helpt te groeien als fotograaf.
 5. Prijzen
  Bij veel fotowedstrijden kan je prijzen en/of awards winnen. Soms een kleine geldprijs, soms fotoapparatuur en soms alleen de eer. Zelfs als er geen echte prijs te winnen is blijft het toch de moeite waard om mee te doen. Door een award te winnen zijn er marketingtechnisch ook mooie dingen mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan een artikel in de krant.

Welke fotografiewedstrijden zijn er allemaal?

Vaak zijn er fotowedstrijden per genre, dus er zijn wedstrijden voor natuurfoto’s, landschapsfoto’s, documentaire fotografie, bruidfotografie etc.

Onderstaande lijst is zeker niet volledig maar een prima startpunt om mee te beginnen als je interesse hebt om mee te gaan doen aan fotowedstrijden. Deze lijst zal ik regelmatig aanvullen als ik leuke nieuwe fotowedstrijden tegen kom.

Documentaire fotowedstrijden familie

This is reportage family | Jaarlijks 4 rondes om foto’s in te sturen. 100% ongeposeerde familiefoto’s zijn hier welkom.

Fearless Family | Jaarlijks 3 of 4 rondes om foto’s in te sturen. 100% ongeposeerde familiefoto’s en geboortefoto’s.

FPJA Family Photojournalist Association | Niet geposeerde familiefoto’s

Wedstrijden voor bruidsfotografie

Masters of Weddingphotography

Fearless Photographers

My wed Deze is zowel voor bruidsfotografie en familiefotografie

Overige fotografiewedstrijden

Photocrowd | Keuze uit heel veel thema’s om in te zenden, er wordt ook feedback gegeven op ingezonden foto’s. Bij photocrowd zijn er gratis wedstrijden en ook wedstrijden waar je alleen kunt inzenden als je een betaald lidmaatschap hebt.

Babyphotoawards Voor geposeerde zwangerschap en babyfotografie

AFNS Awards Zwangerschap, newborn, sitters en familie. Studio-en buitenfotografie, veelal geposeerd.

Roots Natuurfotowedstrijd Inzenden voor deze wedstrijd is meestal in het begin van het jaar. Verschillende categorieën om je foto’s in te zenden.

Zoom nl Altijd wedstrijden in verschillende genres, van portret tot natuur, van abstract tot architectuur.

Nature Talks Ben je natuurfotograaf? Dan is deze wedstrijd zeker de moeite waard om aan mee te doen. Inzenden voor deze wedstrijd is in het eerste kwartaal van het jaar. Veel verschillende categorieën om in te zenden.